Tannlege TannGaarden | Vinstra

Er du på utkikk etter ny tannlege? 

Vi ønsker nye pasienter velkomne i vår praksis hos Tanngaarden. Hos oss kan du være trygg på å bli godt ivaretatt! 
Det er ikke sikkert vi har kapasitet til å ta imot deg «over natta», men om du har tid til å vente noen dager skal vi være klare til å ønske deg velkommen!
Vi jobber også for å utvide vår kapasitet i 2024, og oppfordrer deg til å følge med oss videre – spennende tider ligger foran oss!

Velkommen inn til oss! 

Velkommen til tannlege TannGaarden
– vi er her for deg!

Hos tannlege TannGaarden på Vinstra skal du føle deg ivaretatt! Med mye omsorg og varme om hjertet får du dekket de fleste behov innenfor allmenntannlegens arbeidsfelt hos oss. Er det noe du har behov for som vi ikke utfører, henviser vi deg gjerne videre til dyktige spesialister. Vi kan vurdere dine behov og råde deg innenfor ulike behandlingsmetoder eller alternativer.

Tenner er en del av kroppen, og du er mennesket som lever i den!

Tenner skal først og fremst oppfylle en så god funksjon som mulig, og til en viss grad er også estetikk (utseende) viktig for de fleste. Å ha et dårlig fungerende tannsett vil mest sannsynlig påvirke deg både fysisk og psykisk. Fungerer tennene godt, og kanskje i tillegg ser bra ut, vil det selvfølgelig påvirke deg positivt, hele deg! Og det er vi som tannlege svært opptatt av.

Hos oss får du alltid en grundig sjekk, der det også brukes tid på profesjonell tannrens, motivasjon og råd i forhold til kosthold, rutiner som påvirker både generell helse og tannhelse spesielt. 

For oss som tannlege betyr det mye at du føler du blir tatt på alvor, vi skal møte dine spørsmål og ønsker på en profesjonell måte.

Vi ser hele mennesket, og legger vår stolthet i å behandle deg som den personen du er. Noen gruer seg og er redde. Dette tar vi på største alvor, og vi synes vi er gode på å gjøre deg trygg.

Vårt håp er at du kan forlate oss med et smil om munn, og føle at dagen i dag faktisk ble fin!

Våre åpningstider: 08.00–15.30

Våre tjenester

Hos oss kan vi utføre følgende tannlegebehandlinger

Våre åpningstider: 08.00–15.30

Behov for akutt hjelp

Vi forsøker å kartlegge ditt problem så godt vi kan over telefonen og gir deg time så fort det går, og ved behov på samme dag!

Undersøkelse

Vi gjennomfører en grundig undersøkelse av tenner og munnhule, og orienterer oss litt omkring din generelle helse, da tenner og kropp «henger sammen»! Vi tar de røntgenopptak som anses nødvendige for at undersøkelsen kan gjennomføres tryggest mulig.

Du får alltid en grundig rens og polering og vi vurderer og anbefaler individuelt hvor hyppig du bør gå til kontroll/recall. Vi veileder, instruerer og motiverer deg til best mulig renhold og anbefaler gode, daglige rutiner.

Når du forlater oss etter en kontroll skal du føle deg som «ny».

Fyllingsterapi

Å legge fyllinger og bygge opp tenner representerer en av våre vanligste behandlinger. Det finnes flere ulike fyllingsmaterialer og vi vurderer hva vi mener egner seg best i de ulike tilfeller.

Av og til kan det være behov for å legge en midlertidig fylling som vi så etter en kortere eller lengre periode må erstatte med en permanent fylling.

Krone/broterapi

Av og til er tannsubstansen såpas redusert/ødelagt at det trengs en noe mer omfattende behandling. Om det ikke er mulig eller tilrådelig å reparere tannen med en fylling, kan det bli behov for en krone. Denne erstatter tapte deler av tannen og vil se ut som en helt ny, fin tann. Kronen sementeres fast utenpå/over det som gjenstår av din egen tann.

Mangler du en eller flere tenner, og det er tenner som er gode nok som «pillarer», kan tapte tenner erstattes med en mindre eller større bro. Dette er ofte gode løsninger som kan styrke bitefunksjonen og samtidig bedre estetikken. En bro sementeres også fast.

Behandling med fremstilling av proteser

Er du helt eller delvis tannløs, kan proteser av ulike slag fremstilles. Mangler alle tenner, kan en helprotese være et alternativ.

Mangler du noen tenner, og det ikke er mulig eller ønskelig med kroner/broer, er delproteser en mulighet.

Protesene er løse erstatninger som må tas ut for å rengjøres, og også for å muliggjøre godt renhold av de tenner som fortsatt er i funksjon i munnen.

Proteser kan også forankres i implantatskruer, men du henvises i såfall til tannlege eller spesialist med denne kompetansen.

Endodontisk terapi

Endodonti betyr rotfylling av en tann. Dette kan bli nødvendig om tannen får en infeksjon som går så dypt at den påvirker nerver og blodårer i tannen. Da sier man at den syke nerven fjernes, og kanalene for nerven fylles med et vevsvennlig materiale. En slik tanninfeksjon er mer eller mindre smertefull og det føles oftest som en befrielse når behandling gjennomføres. Av og til gir ikke tannen symptomer, men andre funn viser at en rotfylling er nødvendig. Tenner er som kjent en del av kroppen, og det er viktig for den generelle helsen at dette behandles. På denne måten kan tannens funksjon i munnhulen forlenges og større behandlinger utsettes eller unngås.

Av og til ønsker vi å henvise deg til spesialist, dette fordi behandlingen kan være komplisert og for da å sikre et best mulig resultat.

Behandling av tannkjøttsykdommer

I dag beholder de fleste tenner livet ut.
Mange får dessverre sykdom i støttevevet til tennene. Støttevevet, som vi er helt avhengig av for at tennene skal stå fast, består bla av kjevebenet, diverse fibre og tannkjøttet (gingiva). Til sammen kalles dette periodontiet.

Bakteriebelegg nydannes kontinuerlig, og det er viktig å bruke tid på å fjerne dette. Mye belegg, og etterhvert tannsten, fører til irritert/betent tannkjøtt. Når tannkjøttet blir betent kalles det gingivitt. Da blør det lettere, er rødere og mindre stramt inntil tannen. På dette stadiet kan tilstanden enkelt bedres ved godt renhold og god rens, og kan bli helt friskt. Irritasjon i tannkjøttet kan gå i perioder, og kan også bli verre når andre ting i kroppen ikke fungerer helt bra, feks ved forkjølelse eller annen alvorligere sykdom, dårlig søvn, stress osv. Om tannkjøttbetennelsen utvikler seg, kan det gå over til tennenes festeapparat, det vil si kjevebenet og tilhørende strukturer. Vi kaller det da periodontitt. Dette kan også behandles, og holdes stabilt ved optimalt daglig renhold og hyppigere profesjonell rens hos tannlege eller tannpleier.

Ser vi at utviklingen går raskt og vi ikke klarer, sammen med deg, å ha kontroll på stabiliteten, vil vi henvise deg til spesialist i periodonti.

Fjerning av tenner

Vi utfører selvfølgelig vanlige ekstraksjoner/trekking av tenner og fjerner også visdomstenner.

Vurderer vi tilfellet som mere komplisert, eller om tannen ligger dypt og må opereres ut, henviser vi deg til spesialist i oral medisin og oral kirurgi.

Behandling med implantater

Ved ønsker og behov, eller etter råd fra oss, kan implantater være et alternativ for å erstatte en eller flere tenner.

Et implantat er en vevsvennlig «skrue» som opereres fast i kjeven og som en krone så etterhvert kan festes til. Skruen erstatter da en tidligere tannrot i kjeven.

I slike tilfeller, pr i dag, henviser vi deg for denne type behandling.

All behandling følger godkjente behandlingsprinsipper. Vi er forpliktet til jevnlige oppdateringer og det er i vår interesse å utvikle oss videre. Vi tar vare på personvern, og du har rett til innsyn i egen journal.

HELFO

I noen tilfeller kan deler av tannbehandling utløse rett på delvis refusjon/dekning fra helfo. Disse reglene oppdateres og kan endres hvert år. Det er derfor viktig at tannhelseteamet holder seg oppdatert på regelverket, slik at du får dekket det du har krav på.
Av og til kan annen sykdom medføre nedsatt tannhelse på en slik måte at man klarer å se en sammenheng.
Enkelte medisinske tilstander og/eller behandlinger pga alvorlig sykdom kan også utløse rettigheter. Dette skal vi ta oss av.

Menneskene i TannGaarden

Hos TannGaarden møter du

Ragnhild Bø Gaarden

Ragnhild Bø Gaarden

Tannlege

Utdannet master odont UiO 1989. Har etter dette eid og drevet privat virksomhet som almentannlege. Å gjøre andre tilfreds gjør meg glad, og å utfordre meg selv på flere plan er givende. Mennesket er en spennende skapning, og smilende mennesker skaper gode dager! Selv om det alltid hviler et stort ansvar, er jeg glad for å kunne videreutvikle historien som min far startet på 1950-tallet. Ellers er jeg nok utpreget sosial og litt i overkant lettrørt.
Malin Wangen Evjevik

Malin Wangen Evjevik

Tannlege

Begynte hos TannGaarden i 2018, da jeg ble uteksaminert med en mastergrad fra det Odontologiske fakultet i Oslo. Som da nyutdannet var det spennende å hoppe rett ut i privat praksis. Her jobber jeg selvstendig, men samtidig med et godt og givende samarbeid med de andre medarbeiderne. Ingen dag er lik, det er fint å hjelpe mennesker innen fagfeltet og jeg føler et stort engasjement med vilje til stadig å utvikle meg. Dette blir aldri kjedelig! Jeg ser på meg selv som vennlig og blid, og noen sier jeg har en trillende latter. Jeg trives godt tilbake i Gudbrandsdalen og gleder meg til å bli kjent med deg hos oss i TannGaarden!
Anne Sofie Brendemoen

Anne Sofie Brendemoen

Tannlegeassistent

Har nå jobbet hos TannGaarden siden 2007, og er stolt over å være en viktig brikke i arbeidsdagen. Det beste med jobben min er all kontakt med pasientene, både før, under og etter behandling. Å være en del av noe som fungerer godt til beste for alle, gir meg en tilfredshet som trigger viljen til å gi det lille ekstra. Håper pasientene legger merke til det! Jeg mener selv jeg har glimt i øyet, liker å slå av en prat, og føler at en god latter forlenger livet! Dessuten er jeg litt svak for det norske kongehus!

Ofte stilte spørsmål til tannlege

Jeg har mistet en fylling

 • Du bør ikke gå lenge uten å få ordnet på dette. Det kan medføre verre skade på tann som krever større behandlinger.
 • Selv om det ikke er vondt, kan tann og nerven i tannen ta skade.
 • Som regel er dette ikke «helt akutt» og kan vente noen dager.

Det er fint å ta kontakt for time så fort du opplever å miste en fylling eller del av tann. Vi hjelper deg så fort vi kan.

Hvorfor iser jeg i tennene?

 • Noen har mer følsomme tenner enn andre, og det kan være naturlig at det iser mer i perioder. Et godt renhold vil redusere «irritamenter» fra bakterier/plaque, og tannen vil raskere kunne herdes igjen.
 • Tannhalser, der emaljen ikke er til stede, f.eks. ved pusseskader, vil naturlig ise i perioder. Det kan hjelpe å skylle med fluor og bruke tannpasta spesielt for følsomme tenner. Blir det plagsomt over tid, går det an å beskytte tannhalser med en type fylling/materiale som legges på for å beskytte. Dette kan være lurt for å skåne nerven i tannen.
 • Karies kan gi ising, fluorterapi kan hjelpe, men det kan også være behov for en fylling om angrepet har gått dypt eller igjennom emaljen på tannen.
 • Sprekker i tann eller fylling vil kunne gi ising og må behandles. Det samme kan gjelde med slitte fyllinger, spalter i kanter og ved slitte eller dårlig tilpassede kroner/broer.

Er symptomene svake og tannlegen ikke finner noe ved undersøkelse, kan man godt vente og se an over tid. Ofte dreier det seg om en lett irritasjon som vil avta.

Hvis ising vedvarer over litt tid, eller om isingen tiltar, er det lurt å få sjekket dette.

Hvorfor blør det når jeg pusser tennene?

 • Bakterier/plaque og tannsten gir irritasjon i tannkjøttet (gingivitt).
 • Dette viser seg ved at det lett blør ved puss og renhold av tenner. Mange tror da at man pusser for hardt. Oftest er det viktigste da å pusse enda bedre, så vil situasjonen som regel bedre seg.
 • Om du ikke er påpasselig og regelmessig flink til å gjøre rent mellom tennene, vil man til stadighet får «gingivitt» med blødning. Bruk derfor en god tanntråd. Tannstikkere og mellomromsbørster er også god hjelpemidler der det egner seg for den enkelte. Puss godt mot tannkjøttskanten og bruk tanntråd selv om det provoserer blødning.

Det er viktig med regelmessig profesjonell rens hos tannlege eller tannpleier. Dette vil kunne forebygge videre utvikling med ødeleggelse av tennenes festeapparat (periodontitt).

Hvorfor har jeg dårlig ånde?

 • Manglende renhold på og mellom tenner?
 • Mat og drikke sammen med bakterier som finnes naturlig i munnhulen, vil kunne gi avfallsprodukter som gir dårlig lukt. Det er viktig å skylle munnen godt, pusse tungen og være bevisst på et godt renhold hele tiden. Spesielt om kvelden er dette viktig, da vi om natten har mye mindre spyttsekresjon. Spyttet er viktig for å holde et «godt miljø» i munnen. Ligger det igjen mye plaque når du legger deg, gjør dette større skade enn på dagtid.
 • Munntørrhet er et problem for mange, og bakterieveksten vil da øke. Det er derfor ekstra viktig med ekstremt godt renhold for de som har lite spytt.
 • Røyking påvirker også til dårlig ånde.
 • Det kan også være generelle sykdommer som gir dårlig ånde, f.eks. problemer med fordøyelse/mageproblemer osv.

Spør tannlege eller tannpleier så forsøker vi å finne ut av det.

Det er vondt når jeg tygger på en spesiell tann

Årsaker kan være

 • en sprekk i en fylling
 • sprekk i en tann
 • tannen har for stor belastning i forhold til andre tenner i bittet
 • du kan ha belastet feil og skapt en forbigående irritasjon
 • det har blitt en infeksjon i tannen som må behandles

Du bør få tannlegen til å se på dette. Da kan man forhåpentlig forebygge enda større smerter og problemer.

Det er vondt når jeg tygger mot den nye fyllingen

 • For noen er dette «normalt», og vil rette seg over litt tid. Nerven i tannen reagerer på behandlingen, og blir forbigående «irritert».
 • Er fyllingen for høy? Hvis ikke, er det lurt å se an over litt tid, i de fleste tilfeller roer dette seg.

Om tilstanden ikke forverrer seg, og er «til å leve med», er det ikke farlig å se dette an over ganske lang tid. Synes du derimot at det forverres, ta kontakt.

Smerter i ansikt og kjeve

 • Hvordan er det med andre muskler i kroppen?
 • Er du ekstra stresset?
 • Sover du dårlig?
 • Har du mye hodepine?
 • Biter du hardt sammen/er du anspent i kjeven?
 • Har du bihuleproblematikk?

Prøv å være bevisst og legge merke til varisajoner og hva du foretar deg. Kanskje kan det være en forbigående muskulær tilstand, eller også slitasje i ledd, sener og muskulatur. Vi kan gi deg øvelser som kan hjelpe, og henvise deg videre om behov. Ved stilt diagnose, kan det også være aktuelt å fremstille en bittskinne/avlastningsskinne for å avhjelpe situasjonen. Vi må også utelukke andre tilstander enn muskulære om dette ikke synes sannsynlig. Ta kontakt om du føler du trenger hjelp.

Jeg har smerter eller «murring» i en tann

 • Øker smertene på?
 • Har du behov for smertestillende?
 • Våkner du av smerter på natten?
 • Reagerer du på varmt/på kaldt?
 • Har du noen hevelse eller er varm i kinnet/området?
 • Er smertene konstante, eller er det slik at de kommer og går? Ofte kan det være vanskelig å fastslå hvilken tann du kjenner smerter fra.

Svarer du ja på ett eller fler av punktene her, trenger du mest sannsynlig hjelp av en tannlege.

Jeg har fått et sår i munnen

 • Hvordan ser det ut?
 • Hvor lenge har det vært der?
 • Har det blitt verre eller bedre?

Om såret ikke gror av seg selv i løpet av en to til tre ukers tid, bør du få undersøkt dette.

Jeg har en hevelse/er synlig opphovnet i ansikt/kinn/hake/hals

 • Har du smerter i tillegg?
 • Er det vondere når du spiser?
 • Kom hevelsen raskt?

Ta kontakt så prøver vi å finne ut av årsaken.

Hvitt belegg på tungen

Det kan være flere årsaker til hvitt belegg på tungen, og som oftest anses dette som ufarlig.

Et slik belegg kan feks komme av dårlig munnhygiene, røyking, munntørrhet og/eller dehydrering. Er du munnpuster vil det også lettere danne seg belegg på tingen.

Belegg som dette kan skrapes av.

Det er lurt også å pusse tungen regelmessig. Bruk tannbørsten, ellers er det også mulig å få tak i en ‘tungeskrape’.

Soppinfeksjoner kan også vise seg som hvitt belegg på tungen. Dette kan også gi andre symptomer som feks svie og brennende følelse på tungen. Det finnes midler som kan behandle soppinfeksjoner, selv om en slik kur ofte kan bli noe langvarig.

Dersom du har hvitt belegg på tungen som ikke kan skrapes av kan vi prøve å finne ut av det.

Ikke nøl med å ta kontakt, det er bedre å ta en telefon for mye enn å vente til ting forverres. Vi forsøker gjennom samtalen med deg å vurdere om du har behov for å komme på en time eller om vi kan se det an.

Vi er der for deg!

Vårt mål er at du skal forlate oss med et smil om munnen og føle at dagen faktisk ble fin!

TannGaarden

Tlf. 941 31 588

TannGaarden AS
Nedregata 63
2640 Vinstra

følg oss: